Feb 26 2011

Ideede väärtuse(tuse)st

Published by Targo at 1:44 am under Innovatsioon, Isiklik, Raha

Ajendatuna ilmselt hiljuti populaarsust kogunud filmist Sotsiaalvõrgustik, küsis üks sõber mult, miks mina Facebooki ei leiutanud. Olin muidugi kõrvust tõstetud sellise kaudse hinnangu üle oma võimekusele, aga pidasin siiski vajalikuks õiglus jalule seada ja talle põhjendada, miks minust kunagi Mark Zuckerbergi vmt internetimiljardäri ei saa.

On väga levinud eksiarvamus, et millegi leiutamine ja rikkaks saamine seisab eelkõige briljantse idee taga. Tuleks vaid õige mõte ja kõik läheb nagu lepase reega. Tegelikult kehtib muidugi Edisoni ütlus, et geenius on 1% inspiratsiooni ja 99% perspiratsiooni. Facebook kasvas välja tavapärasest üliõpilaste isikuandmete andmebaasist, milletaolisi oli maailmas kümneid tuhandeid. Zuckerbergil oli muidugi kõvasti õnne, aga eelkõige oli tal maniakaalset eesmärgipärasust, töövõimet ning soovi olla esimene. Ilma nende omadusteta poleks temast keegi kunagi kuulnud ja need omadused on olemas eranditult kõigil edukatel ideerealiseerijatel Thomas Edisonist Bill Gatesini (või minu poolest Taavi Kotkani). Ärimaailma ideedel põhinev osa on halastamatult võistluslik, aga seda mitte sellepärast, et headest ideedest puudus oleks, vaid sellepärast, et müriaad leidureid püüab oma ideid teiste omadest kõrgemale upitada.

Lõppkokkuvõttes on suhteliselt vähetähtis, kes mingi idee peale algselt tuli. iPhone, mida vahel pea innovatsiooni etaloniks peetakse, sisaldas tehnoloogiliselt vaid inkrementaalseid uuendusi, kõik põhikomponendid olid juba ammu enne seda olemas. Oluline oli aga teistest parem teostus disaini  ja käepärasuse vallas. Samamoodi osutub Winklevosside ja Patersonide hädakisa selle üle, et nende ideid on ebaõiglaselt ära kasutatud, küllaltki narriks – idee kui sellise väärtus on müüt, tähtis on teostus.

Ja kui keegi kurdab (ning neid kurtjaid olen ma kohanud palju-palju), et oh, oleks vaid hea idee, teeniks sellega palju raha, siis pole nende tegelikuks sooviks mitte ägeda idee realiseerimine, vaid igatsus taevast sülle langeva lotovõidu järele. Muidugi eksisteerib ka akrobaaditrikke nagu Million Dollar Homepage või Punane kirjaklamber, aga neid esineb suhteliselt harva ja tõeliselt rikkaks keegi nendega ei saa.

Esialgse küsimuse juurde tagasi tulles: selles, et mul Facebook “leiutamata” jäi, polnud süüdi mitte ideedepuudus. Ideid on mul nagu putru, võin soovijatele jagada kui vaja. Tegelik põhjus on mõistagi selles, et ma olen selle ala suurmeistritega võrreldes kaugelt liiga laisk ja mugav, et end vastaval määral millegi realiseerimisele pühendada. Ja sama probleem on ka neil kurtjatel :)

6 responses so far

6 Responses to “Ideede väärtuse(tuse)st”

 1. Tambeton 02 Mar 2011 at 11:19 am

  Mulle silma jäänud punktid:
  * Kui oled hea programmeerija, siis õpi ülikoolis midagi muud, kui programmeerimist.
  * Facebooki edu võtmeks ei ole mitte Wall või app’id, vaid inimeste naturaalse uudishimu ärakasutamine. Kõik tahaksid teada teiste inimeste saladusi. Needsamad privaatsuse kohtuasjad, millega Facebook pidevalt hädas on, ongi tema edu võtmeks. Nad kompavad piire, kuhu maale inimesed seda avalikustamist taluvad, võrrelduna sellega, et nad ka ise saavad teiste kohta sedasama teada.
  * Inimeste psühholoogia tundmine on tänapäeval edu võti. Väga tihti tähtsam, kui tehnilised oskused.

  Minu viimase aja lemmik blogi selles valdkonnas: http://youarenotsosmart.com/

 2. Targoon 02 Mar 2011 at 2:34 pm

  Tambet, bingo kõigi punktide osas.

 3. FeltonZAneneon 10 Mar 2016 at 12:08 pm

  For hottest information you have to go to see web and on internet I found this website as a most
  excellent web site for hottest updates.

  Also visit my webpage … FeltonZAnene

 4. Server Virtuliztionon 27 Oct 2016 at 3:49 pm

  For the systematic go associated with an organization or possibly a company, whether it’s a
  smaller scale industry office or even a large industry office proper
  documentation of records are important. This HP
  347708-B22 hard disk is particularly suitable for any Ultra 320, Ultra 2 and Ultra 3 Pro – Liant server Pro – Liant storage system Storage Works or
  Alpha Server Hot Plug Enclosure. That is data might be processed and shipped to all terminals
  in a network.

 5. Penelopeon 30 Aug 2021 at 5:58 pm

  I got this website from my pal who shared with me about this website and now this time I am browsing
  this web site and reading very informative articles or reviews at this time.

 6. Nikoleon 31 Aug 2021 at 12:46 am

  Hello, after reading this amazing article i am as well happy to
  share my knowledge here with colleagues.

Comments RSS

Leave a Reply