Jul 02 2009

Seitse ahvi

Published by Targo at 4:12 pm under Juhtimine

Rahva soovil panen ka siia kirja loengutes vahel räägitud loo seitsmest ahvist.

Korraldati kord katse, kus kõrgesse ruumi pandi kinni seitse ahvi. Keset lage oli riputatud kimp banaane ja nende alla treppredel. Teatud kõrgusest alates aktiveerisid trepiastmed aga lüliti, nii et kui mõni ahvidest püüdis üles ronida, pritsiti terve tuba üle jääkülma veega.

Ahvid said peagi aru, et parem on redel ja banaanid rahule jätta ja hakkasid muude asjadega tegelema.

Nüüd aga viidi üks ahvidest minema ja tema asemele toodi uus. Uustulnukas märkas kohe banaane ja tahtis neile järele minna. Teised ahvid tirisid ta redelist eemale ja klohmisid natuke, nii et uus ahv sai ka aru, et targem on banaane mitte puutuda.

Nüüd vahetati välja keegi teine. Järgmise ahviga läks samamoodi: tuli, nägi banaane, sai tappa. Tähelepanuväärne on aga see, et kõige rohkem klobis viimast ahvi eelmine uustulnukas, kes polnud üldse veega pritsida saanud!!

Nõnda vahetati järk-järgult välja kõik ahvid, kuni esialgsest seitsmest polnud enam kedagi järel. Keegi ei teadnud külmast veest midagi (pealegi oli see juba ammu välja lülitatud), aga kõik teadsid, et banaane ei tohi võtta ja kõigile uutele tehti see ka kohe selgeks.

Sellisel viisil kujunevadki välja organisatsioonikultuurid.

7 responses so far

7 Responses to “Seitse ahvi”

  1. Olkon 02 Jul 2009 at 6:48 pm

    Lemmikloomade poes on kolmes puuris kolm ahvi, hinnad 1000, 5000 ja 20000 dollarit. Klient tunneb huvi, et miks ahvid nii erinevas hinnas. Poodnik seletab: “näed see 1000 taalane ahv, see oskab kirjutada C keeles koodi! See 2000 taalane aga oskab C++ keeles sama!”. Klient tunneb huvi, et mida see kolmas ahv siis oskab. Poodnik seletab aupaklikult “ma pole näinud, et ta midagi teha oskaks, aga teised kaks kutsuvad teda projektijuhiks”.

  2. Gerdon 03 Jul 2009 at 8:58 pm

    @Olk, pikaaegse projektijuhina peaks ennast vist puudutatuna tundma aga tegelikult ei tunne. Vahel on küll tunne, et ainus tõeliselt vajalik oskus võikski olla oskus teised õigeid asju tegema saada. Abiks seegi:P Enamasti siiski ei ole.

    Aga katsest, oleks ju võinud edasi vaadata ja piiluda seda mis saab sellest ahvist kes peale vee välja lülitamist siiski esimesena jälle üles ronida jõuab.

  3. Gerdon 03 Jul 2009 at 9:02 pm

    Nii muuseas…

    http://www.targotennisberg.com/tarkvara/category/ettekanded/

    … ajas korralikult juhtme kokku ja olin jälle õnnelikum, et on olemas http://www.slideshare.net.

  4. Martin Von 04 Jul 2009 at 12:12 am

    Tore lugu :-)
    aga skeptikuna tunnen vajadust küsida, et kas see ka tõsi on

    Tõepärasust saab tõendada näiteks sellega, et leitaks üles algse uuringu raport või kasvõi viide sellele teadusajakirjale, kus see raport ilmunud on. Kui allikas ja raport on leitud, siis tuleks see ka läbi lugeda ja uurida, mida seal tegelikult öeldakse. Kas üldse uuriti ahve, kas neid oli seitse ja kas ahvid ikka käitusid ka tegelikult sedasi, nagu loos kajastatakse.

    Kui sel lool aga algallikat pole võimalik tuvastada, siis pean teadushuvilisena soovitama, et loo jutustamisel seda asjaolu ka mainitaks.

    Vahe päris teaduse ja teadusena tunduva loo vahel on viimasel ajal kahtlaselt õhukeseks kulunud. Teaduse sulgi väärkasutatakse igasuguste veidrate ja veidramate arusaamade õigustamiseks.

  5. RPon 04 Jul 2009 at 12:57 am

    Selle näite põhjal võib öelda, et palju ahve koos (organisatsioon) tapab arengu. Ahve peab vähem olema. Kui vähe?

  6. Targoon 08 Jul 2009 at 12:31 pm

    RP, ma arvan, et olulisem on asjaolu, kas organisatsiooni juhid taipavad “seitsme ahvi sündroomi” ära tunda ja selles osas midagi ette võtta või ei.
    Maailmas on tuhandete töötajatega ettevõtteid, mis ometi oludele väledalt reageerida suudavad, aga ka “mees ja koer” tüüpi firmasid, kes teevad asju mingil konkreetsel viisil, sest “juba nende vanaisa tegi nii”.

  7. Targoon 13 Nov 2009 at 4:16 pm

    Martin, respekteerin tõsiselt Sinu püüdlusi teadusliku meetodi propageerimisel. Ma arvan, et seda lugu kuulsin ma ise kunagi mingis loengus, nii et võib-olla on tegemist ka linnalegendiga.
    Aga nüüd on see vastavalt ka ära märgitud :)

Comments RSS

Leave a Reply