Jun 02 2008

Tarkvaraprojekti Maslow hierarhia

Published by Targo at 11:23 am under Juhtimine, Programmeerijad, Projektijuhtimine

car_cliff.jpg

Mitmesuguste uuringute põhjal on leitud, et ligi pooli alustatud tarkvaraprojekte võib lugeda ebaõnnestunuks. Seega, kui lugejal on olnud tegemist mõne tarkvaraprojektiga, on suure tõenäosusega olemas ka kogemus mõne puusse läinud projektiga. Huvitav on aga jälgida, milliseid abinõusid selle puhul ette võetakse. Selgub näiteks, et inimesed on õnnetud ja rahulolematud, mida teha? Juhtkond korraldab neile kõva peo, uskudes, et selle abil saab kõik korda, aga kas see oli tegelikult asi, mida vaja?

Steve McConnell laiendab oma suurepärases raamatus “Software Project Survival Guide” Maslow hierarhia ideed tarkvaraprojektidele.

Järgneval skeemil on klassikaline Maslow hierarhia inimeste kontekstis:

maslow_human1.gif

Laiendades sama ideed tarkvaraprojektile saame aga sellise diagrammi:

maslow_software1.gif

Ja nagu inimeste puhul, pole meil mõtet tegeleda hierarhia ülemiste osadega, kui alumised on rahuldamata. Oletame, et mul on paha tuju. Sõbrad kutsuvad mind kinno, et asja parandada, aga see ei muuda midagi, kui minu probleem on tekkinud hoopis sellest, et mul on kõht tühi! Samamoodi ei aita inimestele peo korraldamine, kui probleemiks on see, et tähtajad on ebarealistlikud ning inimesed peavad kogu aeg ületunde tegema.

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply