May 31 2008

Miks mulle meeldib raha

Published by Targo at 9:23 am under Isiklik, Raha

money_room.jpg

Majandusteadusliku definitsiooni järgi on rahal kolm peamist rolli:

  • Vahetusvahend (et me ei peaks oma tarkvara otse ülikondade ja pirukate vastu vahetama)
  • Arveldusühik ehk väärtuse mõõt (et me saaks aimu, mitu pirukat meie tarkvara väärt on)
  • Akumulatsioonivahend (pirukaid ja Windows Vista karpe teatavasti tagavaraks ei kogu)

Igapäevasuhtlemises on rahal aga tihti kehv aura, raha seostatakse peamiselt asjade, kulutamise ning tarbijalikkusega.

Ma ise olen eluaeg vilets tarbija olnud, aga raha meeldib mulle sellegipoolest. Täpsemalt meeldib mulle idee raha teenimisest kui väärtuse loomisest.

 puppy.jpg

Konkreetselt tarkvara kontekstis: vaba vs kommertstarkvara on väga poleemiline teema, mille üle vaieldakse hääli kähedaks ja kulutatakse klaviatuure auklikuks. On inimesi, kelle arvates tarkvara eest raha küsimine on võrreldav kutsikate piinamise ja muude koledustega. On inimesi, kes teevad tarkvara lihtsalt sellepärast, et neile meeldib tehnoloogia ja asjade kallal nikerdamine. Kas sellest tarkvarast ka kellelegi kasu on, pole nende jaoks nii väga oluline, nad saavad oma rahulduse lihtsalt asjaga tegelemisest.

Samas, kui ma teen valmis mingi tarkvaratüki ja selle eest raha saan, tähendab see, et ma olen maailmale lisanud konkreetselt selle rahahulga eest lisaväärtust, sest kellegi arvates oli tegemist piisavalt hea asjaga, et selle eest maksta. Mida rohkem makstakse, seda suurem on kliendi silmis minu tarkvara väärtus ja seda rohkem olen ma asjaga rahul.

Seega, mõtteviisis, mille järgi me tahame oma tarkvara eest võimalikult palju raha saada, pole midagi halba ega koledat, sest see sunnib meid pidevalt mõtlema, kuidas oma tarkvara kasutaja jaoks võimalikult väärtuslikuks teha. Ainult tehnoloogilisele aspektile keskendumine tekitab situatsiooni, kus programmeerija meelest on tegemist millegi ülivingega, aga kasutaja kehitab sellegipoolest õlgu, sest konkreetselt tema mugavuse peale pole keegi mõelnud.

One response so far

One Response to “Miks mulle meeldib raha”

  1. Tambeton 31 May 2008 at 10:50 am

    Mulle ka meeldib ärimaailmas töötada – sinu töö tulemus on nii selgelt ja ühemõõtmeliselt mõõdetav. Mõtle kui raske on mittetulundusühingus seda teha.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply